20.03.2015 VVFG-Symposium

VVFG_SYMPOSIUM_BALKVrijdagmiddag 20 maart 2015 zal de Vakvereniging Fysische Geografie (VVFG) haar jaarlijkse symposium-middag organiseren met als thema ‘Fysische Geografie van de Stad’. Het symposium zal plaatsvinden in Amsterdam (UvA) met lezingen over de landschapshistorie onder de stad, water in de stad (vloedbestendige stad), stadsklimaten en duurzame energievoorziening van de stad. De symposium-middag zal worden afgesloten met een paneldiscussie over de rol van fysische geografie in het toekomst-perspectief van de stad. 

De kosten voor deelname bedragen €25 voor niet-leden, € 15 voor VVFG-leden en € 5 voor studenten.

Aanmelden voor het symposium kan hier

Locatie

Universiteit van Amsterdam
Gebouw C zaal C0.05
Sciencepark 904
1098 XH Amsterdam

Programma

12:00-12:30 Algemene Ledenvergadering VVFG

13:00-13:20 Inloop en Aanmelding
incl. koffie en thee

13:20-13:30 OPENING SYMPOSIUM
door Dirk van Hout (Lievense-CSO) voorzitter VVFG

13:30-14:00 LANDSCHAPSHISTORIE ONDER DE STAD
Dr. Sjoerd Kluiving, directeur van Geo-Logic en werkzaam als Geoarcheoloog bij de VU, zal gaan spreken over de rol van landschapshistorie bij de inrichting van de steden van nu. Kluiving werkt met bodemgegevens van de tunnel voor de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, een enorme schat aan informatie.
14:00-14:30 WATER IN EEN DUURZAME STAD
Dr. Reinder Brolsma is onderzoeker bij Deltares en zal ingaan op duurzame oplossingen van stedelijk waterbeheer. Duurzaam waterbeheer blijkt niet alleen een leefbaardere en duurzamere stad op te leveren, maar in veel andere opzichten ook een aantrekkelijkere stad!
14:30-15:00 STADSKLIMAAT
Dr. Gert-Jan Steeneveld is universitair docent aan de vakgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit. Hij zal ingaan op de mogelijke effecten van de voorspelde klimaatsverandering op het stadsklimaat. Worden onze steden nog heter in de zomer en nog natter in de winter? Tevens zal hij ingaan op de ontwikkeling van een nieuw Nederlands weermodel op 100 m resolutie zodat weersverwachtingen op buurtniveau kunnen worden gemaakt.

15:00-15:30 KOFFIE PAUZE

15:30-16:00 OP NAAR EEN GEZONDE STAD
Drs. Marinette Mul is senior-adviseur planstudies en gezondheid bij Lievense-CSO op het gebied van milieu-effect-rapportage (MER). Zij zal ingaan op wat de huidige ontwikkelingen zijn op het gebied van de luchtkwaliteit en geluidshinder als gevolg van een toename in verkeer of windmolens, en welke kennis relevant is om onze steden gezonder in te richten.
16:00-16:30 TOEKOMST VOOR DE STAD? EEN FYSISCH GEOGRAFISCH PERSPECTIEF
Dr. Nico Pieterse is Senior Adviseur bij de sector Ruimtelijke Ordening en Leefomgevingskwaliteit van het Plan bureau voor de Leefomgeving (PBL). Pieterse zal de lezingen afsluiten met een fysisch geografisch perspectief over de uitdagingen om onze steden gezonder en veiliger te maken in de toekomst.
16:30-17:00 PANELDISCUSSIE: DUURZAAM TOEKOMSTPERSPECTIEF VOOR DE STAD?
De dag eindigt met een panel discussie aan de hand van stellingen over de rol van Fysische Geografie in een duurzaam toekomst perspectief voor de stad. Het panel en het publiek zal per thema een uitdagende stelling voorgeschoteld en deze ter discussie stellen.

17:00 -18:00 AFSLUITENDE BORREL

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.